vineri, 9 decembrie 2011

Graveyard Shift

In limba engleza schimbul de noapte mai poarta si denumirea de graveyard shift.
Ceea ce lasa un gust amar celor ce lucreaza in schimbul de noapte nu este nerecunoasterea faptului ca le este dat peste cap bioritmul, ci intelegerea de catre cei din jurul lor a efortului facut si a efectelor negative asupra sanatatii lor si a relatiilor sociale si familiale pe termen lung.
De obicei li se recunoaste acest drept doar din punct de vedere material, nu si moral. Ba mai mult, chiar li se aduce aminte celor ce lucreaza in ture ca sunt platiti pentru asta si sunt deseori invidiati pentru suplimentul salarial! Pana acum nimeni dintre cunoscuti nu a binevoit sa isi petreaca alaturi de mine o tura in schimbul de noapte. Adevaru-i ca cine isi doreste sa isi piarda noptile daca nu cumva e vorba de distractie?
Se mai spune ca cine intra pe tura o face de buna voie si in cunostinta de cauza! Ei bine, intr-adevar o face de buna voie (sau uneori fortat de imprejurari), dar nu am auzit pe nimeni sa atraga atentia asupra riscurilor inainte ca cineva sa faca acest pas.
In masura in care cercetarile in aceasta directie ia amploare, iar noi si noi probleme de sanatate fizica si emotionala sunt puse pe seama lucrului in tura de noapte, riscurile pe termen lung par sa fie constientizate si acceptate! Un exemplu in acest sens il da guvernul Danemarcei in situatia femeilor cu cancer de san, boala dobandita ca urmare a lucrului in schimbul de noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu