vineri, 23 septembrie 2016

Parfumul - Patrick Süskind



In urma cu ceva timp, am dat curs unei cereri a Duniei. Comentariile mele se pare ca au facut-o pe Paula sa imi daruiasca mie Parfumul! Drept multumire, scriu aceste randuri insotite de mai multe citate preluate pe masura ce inaintam in aromele frantuzesti, de la Paris pana in Provence si inapoi la Paris.


Partea intai
Invinsese, fiindca traia, si avea chiar un cuantum de libertate, ceea ce era de ajuns pentru a supravietui. (33)
Exista o forta de convingere a miresmei, mai puternica decat aceea a cuvantului, privirii, simtirii si vointei. Ea nu poate fi respinsa, ne patrunde-n plamani ca aerul respirat, se revarsa in noi, ne umple intru totul, nu exista impotriva sa nici un mijloc. (83)
Cand isi pricepu neizbanda, renunta la experiente si se imbolnavi de moarte. (99)
Voia sa-si dezvaluie lui insusi propriul sine, nimic altceva decat propriul sine, pe care il socotea mai minunat decat tot ce avea de oferit lumea de afara. (107)

Partea a doua
Pana acum crezuse ca din pricina lumii in general trebuia el sa se incovoaie. Dar nu lumea era de vina, ci oamenii. Cu lumea, lumea golita de oameni, parea ca se poate trai. (112)
Cine devenea stapan peste miresme, stapanea si inimile oamenilor. (149)
Isi dadea seama ca, in fond, ar fi putut sa le spuna oamenilor orice. Odata ce capatau incredere in el -- si asta, de cum luau prima gura din mirosul sau artificial -- ar fi crezut orice le-ar fi inventat. (153)

Partea a treia
Prieteni sau cunostinte mai apropiate nu avea, dar se ingrijea cu pedanterie sa nu treaca drept arogant sau izolat. (171)
Ceea ce isi dorea era mireasma anumitor oameni: acele rare fapturi care inspira iubire. (178)
Era ostenit. Dar nu voia sa doarma, fiindca in timpul lucrului nu se cuvenea sa doarma, chiar daca lucrul consta numai din asteptare. [...] Si totusi nu i se paruse niciodata ca vegheaza acele treburi ce apareau rand pe rand, ci ca veghea are propriul ei sens. [...] Somnul ar fi primejduit spiritul izbandei. (204)
Asa ca multi, mai ales naivii din fire, nu stiau ce altceva sa faca decat sa mearga la biserica sa se roage. (209)
In taina dorea fiecare sa auda vestea cumplita, cu singura speranta ca nu-l va lovi pe el, ci pe altcineva. (210)
Mai tarziu? Ce avea sa faca mai tarziu? Nu stia. Poate sa-si reia viata obisnuita, poate sa se insoare, sa conceapa un fiu, ori sa moara. Ii era totuna. I se parea atat de fara sens sa se gandeasca la asta, de parca s-ar fi gandit ce-o sa faca dupa propria moarte: nimic, desigur. Nimic din ce-ar fi putut sti de pe acum. (218)
Si isi desfacu bratele, sa intampine ingerul care se repezea asupra-i. (227)
Oamenii lucrau cu harnicie, dormeau bine, isi vedeau de treburi si se credeau onesti. (232)

Partea a patra
 Erau neobisnuit de mandri. Pentru prima oara faptuisera ceva din iubire. (237)

luni, 19 septembrie 2016

Apus - panorama

 o

Acelasi apus dar la kilometri distanta...

vineri, 16 septembrie 2016

Invitatie la teatru...

...pentru bucuresteni!

Fragmente celebre din teatrul romanesc
Teatrul de Arta, strada Sfantul Stefan, nr. 21
20 septembrie 2016, ora 20:00


luni, 12 septembrie 2016

duminică, 11 septembrie 2016

Zi de toamna

De mai bine de o saptamana este toamna si aici... Se observa toamna chiar si pe malul sarbesc al Dunarii...


Cu putin timp inainte, cerul albastru era pictat cu tuşe albe de vantul molcom...


Dar culoarea toamnei e data de auriul si ruginiul frunzelor, al frunzelor picate pe asfalt, al frunzelor de pe malul apei, de pe marginea drumului, sau al celor, mai incapatanate, din copaci...






o

In sfarsit

Am citit o postare de blog (in sfarsit).

E uimitor cum uneori reusim sa ne vorbim fara sa scoatem nici macar un sunet.

Am deschis Notes pentru a nota cateva cuvinte si, simtind nevoia de sunete, am pornit aplicatia favorita de muzica. Metalul puternic mi-a inundat urechile. Nu de metal aveam nevoie. Am tastat, fara sa ma mai gandesc ce as putea asculta, sau as vrea sa ascult, in timp ce voi scrie aceste cateva randuri, Pink Floyd. Am dat click pe Asculta artistul. Primele acorduri au dezvaluit piesa ce tocmai a inceput:
Wish You Were Here.

o



PS Aceasta este postarea #100.

sâmbătă, 10 septembrie 2016

Flacari si actiuni


Uneori (abia daca) iti dai seama cat de mult fac altii pentru tine. Alteori, cand asta se intampla, realizezi (poate) cat rau le-ai provocat (voit sau nu). Numai ca atunci cand iti dai seama de toate astea, ei bine, este prea tarziu. Ceilalti (sau unii cel putin, si in special cei care conteaza cel mai mult) nu vor privi cu ochi buni atitudinea ta, actiunile tale, iar iertarea lor nu va veni. Iar daca va veni, este pentru ca tu insemni prea mult pentru ei. Oricum, acea iertare nu va fi deplina. Deplinatatea ar insemna stergerea amintirilor, iar asta nu se poate intampla!


Flames. Flacari. Astea marcheaza diverse etape ale vietii; ale vietii de acum si ale vietii de apoi. La inceput ele sunt pasiuni, apoi ele reprezinta chiar focul creatiei. La un moment dat aceasta din urma se transforma in focul parjolitor, mistuitor, ce lasa in urma doar cenusa. Si mai sunt doua, dar nu sunt sigur care-i ordinea, insa gandesc ca Phoenix-ul ar trebui sa preceada focurilor iadului. Asadar urmeaza, sa spunem in mod mitologic, flacarile ce urzesc uimitorul Phoenix. Sa fie oare flacarile iadului singurele flacari perpetue? Singurele ce lasa in urma pasiunea, creatia, ba chiar si cenusa arderii pamantene, inclusiv memoriile si mitologia? Asa se pare. Nimeni nu s-a-ntors de acolo sa ne spuna. Sau aceasta notiune temporala este legata de o religie temporara?


o

miercuri, 7 septembrie 2016

Am visat


Sa fi fost zi, sa fi fost seara?!
Sa fi fost aievea, sa fi fost vis?!
Sa fi fost albul, sau poate cenusiul?!

A fost si zi, a fost si seara...
A fost aievea, a fost si vis...
A fost si alb, a fost si cenusiu...

Va mai fi o zi, va mai fi o seara.
Va fi aievea, va fi si vis.
Va fi alb, va fi si cenusiu.

A fost si va mai fi!
La fel sau altfel...
Va mai fi...

o